Гражданската инициатива Спаси София организира  на протест за спасяване на автентичния

...
Гражданската инициатива Спаси София организира  на протест за спасяване на автентичния
Коментари Харесай

Организация организира протест за спасяване на Халите

Гражданската самодейност " Спаси София " организира  на митинг за избавяне на достоверния тип на емблематичните Централни хали в София. Събитието ще е в сряда от 18:30ч., а участниците ще създадат жива верига жива верига към постройката, с цел да покажат  " публичното противоречие с желанието за превръщането на Халите в огромен и неопределен супермаркет ". 

  " Според нас, желанието в постройката да бъде построен супермаркет е нездравословно по няколко аргументи: вътрешността ще претърпи съществени промени;
- два от общо четирите входа за гости се планува да бъдат закрити; напълно се трансформира функционалността - от закрит пазар с голям брой дребни търговци Халите ще се трансфорат в следващия неопределен супермаркет ", споделиха уредниците. 

Според тях в интерес  на икономическото и туристическо развиване на квартала и София ще бъде да се резервира функционалността на постройката като място с голям брой дребни търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната стопанска система, които оферират забавни и разнородни артикули и услуги. Сградата е неповторима даденост и тя би трябвало да бъде мотор за развиване в сърцето на града.

" Спаси София " прецизира, че   Министерството на културата да не съгласувало сходен план преди да бъде изработен функционален и тримерен разбор, също така е липсвало публично разискване. 

" Столичната община да спре да бездейства и да съобщи безапелационна позиция в отбрана на Халите ", споделят от гражданската самодейност.

Сградата е частна благосъстоятелност от 1999 година. Единадесет години преди този момент в Държавен вестник, в бр. 25 от 1988 година е постановено, че „ Градски хали, бул. „ Мария Луиза ” 25 са архитектурно-художествен монумент на културата с категория „ национално значение ”. През 1995 година пък „ Градските хали (Гастроном № 1) към този момент стават архитектурно-строителен монумент на културата с категория „ локално значение ”, само че според Преходните и заключителни разпореждания на Закона за културното завещание постройката има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с категория „ национално значение ”. Имотът попада и в рамките на археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековен Средец ”, като за него са планувани режими на запазване.

Ето за какво всевъзможни намеси в постройката на Централните хали - София би трябвало да се правят единствено след глобата на Министерството на културата и на неговите специалисти от Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР